Afrikan norsujen kokonaismäärä on vähentynyt pahimmin 25 vuoteen, pääasiassa viimeisten kymmenen vuoden aikana tapahtuneen salametsästyksen vuoksi – IUCN:n afrikkalaisten norsujen tilaraportin mukaan, joka julkaistiin tänään Johannesburgissa CITES-sopimuspuolten konferenssin 17. kokouksessa. Etelä-Afrikka.
Raportti on arvovaltainen tietolähde afrikkalaisten norsujen lukumäärästä ja jakautumisesta Saharan eteläpuolisen Afrikan 37 levinneisyysalueeseensa.
Siinä esitetään yli 275 uutta tai päivitettyä arviota yksittäisistä norsupopulaatioista eri puolilla Afrikkaa, joista yli 180 on peräisin systemaattisista tutkimuksista. Raportti tekee yhteenvedon – ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen – norsujen lukumäärästä mantereen, alueellisella ja kansallisella tasolla ja tarkastelee populaatioarvioiden muutoksia paikkatasolla.
Useista eri lähteistä saatuihin populaatioarvioihin perustuen – mukaan lukien ilmatutkimukset ja norsujen lantalaskelmat – arviot vuodelle 2015 ovat 93,000 2006 pienemmät kuin vuonna 18,000. Tämä luku sisältää kuitenkin 111,000 415,000 aiemmin laskemattomista populaatioista. Siksi todellisen laskun arvioituista katsotaan olevan lähempänä 117,000 135,000:aa. Manner-elefanttien kokonaismäärän uskotaan nyt olevan noin XNUMX XNUMX, vaikka alueilla, joita ei ole systemaattisesti tutkittu, saattaa olla vielä XNUMX XNUMX–XNUMX XNUMX norsua.
Noin vuosikymmen sitten alkanut norsunluun salametsästys – pahin Afrikan tilanne 1970- ja 1980-luvun jälkeen – on ollut pääasiallinen laskun aiheuttaja, kun taas elinympäristöjen häviäminen muodostaa yhä vakavamman, pitkäaikaisen uhan lajille. raportin mukaan.
"Nämä uudet luvut paljastavat majesteettisen norsun todella hälyttävän ahdingon – yksi maailman älykkäimmistä eläimistä ja suurin nykyään elävä maanisäkäs", sanoo IUCN:n pääjohtaja Inger Andersen. "On järkyttävää, mutta ei yllättävää, että salametsästys on tehnyt niin dramaattisen veron tälle ikoniselle lajille. Tämä raportti tarjoaa lisää tieteellistä näyttöä tarpeesta lisätä ponnisteluja salametsästyksen torjumiseksi. Nämä toimet eivät kuitenkaan saa heikentää muiden suurten ja yhä tuhoisempien uhkien, kuten elinympäristöjen häviämisen, torjumista."
Etelä-Afrikassa, jossa on yli 70 prosenttia arvioiduista afrikkalaisista norsuista, on ylivoimaisesti suurin määrä lajeja – noin 293,000 86,000 norsua systemaattisesti tutkituilla alueilla. Itä-Afrikassa arvioidaan olevan noin 20 24,000 (6 %) norsua, kun taas Keski-Afrikassa on noin 11,000 3 norsua (XNUMX %). Länsi-Afrikassa on edelleen pienin alueellinen väestö, noin XNUMX XNUMX (alle XNUMX %).
Itä-Afrikassa – salametsästyksestä eniten kärsineellä alueella – elefanttikanta on vähentynyt lähes 50 %, mikä johtuu suurelta osin Tansanian norsukannan vähenemisestä yli 60 %. Vaikka joillakin kohteilla on havaittu laskua, norsujen määrä on pysynyt vakaana tai kasvanut vuodesta 2006 Ugandassa, Keniassa ja Ruandassa, ja Keniassa on raportoitu levinneisyysalueen laajenemista.
Norsunluun salametsästys on vaikuttanut merkittävästi Keski-Afrikan metsänorsukantaan 1990-luvulta lähtien. Kongon demokraattisessa tasavallassa oli aiemmin yksi Afrikan merkittävimmistä metsänorsupopulaatioista, joka on nyt pienentynyt entisen koonsa pieniksi jäännöksiksi. Gabonissa ja Kongossa on nykyään Afrikan tärkeimmät metsänorsukannat, mutta molempiin on viime vuosina kohdistunut voimakas salametsästys, samoin kuin Kamerunin metsä- ja savannipopulaatiot. Tšadin savannipopulaatiot ovat menettäneet suuria tappioita ja Keski-Afrikan tasavallan savannipopulaatiot ovat kadonneet lähes kokonaan.
Länsi-Afrikan norsupopulaatiot ovat enimmäkseen pieniä, hajanaisia ja eristettyjä, ja 12 populaatiota on raportoitu kadonneen vuodesta 2006 Norsunluurannikolla, Ghanassa, Guinea-Bissaussa, Sierra Leonessa, Togossa, Guineassa ja Nigeriassa. Beninin, Burkina Fason ja Nigerin välisellä rajalla sijaitsevan rajat ylittävän WAP-kompleksin norsukanta on edelleen Länsi-Afrikan norsupopulaation tukikohta.
Vaikka salametsästyksellä ei ole ollut samanlaisia vaikutuksia Etelä-Afrikassa kuin muilla alueilla, alueella on nyt myös edessään kasvava salametsästysuhka. Mosambikissa ja joillakin Zimbabwen alueilla on havaittu väestön vähenemistä, kun taas Namibian, Etelä-Afrikan ja Zimbabwen suurimmat populaatiot ovat vakaat tai lisääntyvät, ja Botswanassa on näyttöä norsujen levinneisyysalueen laajenemisesta. KAZA:n rajat ylittävän suojelualueen – maanosan suurimman yksittäisen populaation – norsupopulaation koosta on edelleen epävarmuutta, ja on edelleen tärkeää suorittaa koordinoitu tutkimus tästä populaatiosta.
"Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 2006 jälkeen, kun olemme tuottaneet afrikkalaisten norsujen tilaraportin, joka sisältää koko mantereen laajuisen päivityksen ja analyysin norsujen lukumäärästä ja levinneisyydestä", sanoo Holly Dublin, IUCN:n lajien selviytymiskomission Afrikan norsujen asiantuntijaryhmän (AfESG) puheenjohtaja. joka johti raportin valmistelua. "Tämä raportti korostaa, kuinka tärkeää on seurata, arvioida ja analysoida säännöllisesti afrikkalaisen norsun tilaa. Kantamäärien ja niiden jakautumisen ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää lajien kohtaamien uhkien tunnistamiseksi, suojelutoimien kohdentamiseksi ja niiden tehokkuuden arvioimiseksi. Tämä on ollut mahdollista IUCN African Elephant Specialist Groupin uskomattoman asiantuntija- ja kumppaniverkoston ansiosta.
Arviot savannipopulaatioista koko mantereella ovat parantuneet sekä luotettavuuden että kattavuuden osalta, ja monia Keski-Afrikan metsäpopulaatioita on tutkittu ensimmäistä kertaa.
"Tämä raportti ei ainoastaan tarjoa tietoa norsujen lukumäärän muutoksista, vaan koska se on spatiaalinen, se näyttää myös missä nämä muutokset tapahtuvat", sanoo raportin ensimmäinen kirjoittaja Chris Thouless, AfESG:n tietojen tarkistustyöryhmän puheenjohtaja. "Se seuraa monia norsupopulaatioita ajan mittaan paikkatasolla, mikä antaa meille mahdollisuuden oppia lisää siitä, miksi norsupopulaatiot katoavat tai säilyvät tietyillä alueilla. Nämä yksityiskohtaiset tiedot ovat välttämättömiä, jotta voidaan ymmärtää, mikä aiheuttaa muutoksia norsupopulaatioissa."
Raportin on tuottanut IUCN Species Survival Commissionin African Elephant Specialist Group yhteistyössä Paul G. Allenin yrityksen Vulcan Inc:n ja kenialaisen Save the Elephantsin hyväntekeväisyysjärjestön kanssa. Se perustuu IUCN:n African Elephant Specialist Groupin African Elephant Database -tietokannan tietoihin, joka on kattavin paikkatietokanta kaikkien laaja-alaisten nisäkäslajien tilasta luonnossa.


